
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  

 
 

   
 

  

 
 

  
 

 

  
 

 
 

   
  

 
    

 

 

 
  

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-353 

Issued: March 1993 

Since the adoption of the Rules of Professional Conduct in 1990, the Kentucky Supreme 
Court has adopted various amendments, and made substantial revisions in 2009.  For 
example, this opinion refers to Rule 1.7 and the “consent and consultation” provision 
defined in the Terminology section of the Rules; both were revised.  Lawyers should 

consult the current version of the rules and comments, SCR 3.130 (available at 
http://www.kybar.org), before relying on this opinion. 

Question 1: Should a lawyer who represents the Transportation Cabinet (under contract, 
retainer, or otherwise) at the same time represent another client against the 
Transportation Cabinet? 

Answer 1: No 

Question 2: Should a partner or associate in a law firm represent a client against the 
Transportation Cabinet when another member of the firm represents the 
Transportation Cabinet? 

Answer 2:  No 

Question 3: May a lawyer who represents the Transportation Cabinet (under contract, retainer, 
or otherwise) represent a client against “another” agency of the Commonwealth of 
Kentucky (i.e., the Revenue Cabinet)? 

Answer 3: Yes 

Question 4: May a partner or associate in that law firm represent a client against “another” 
agency of the Commonwealth of Kentucky? 

Answer: Yes 

References:   Rule of Professional Conduct 1.7 (and Comments (2), (4), (7), (14)), Rule of 
Professional Conduct 1.10, KBA E-200 (1979),  KBA E-281 (1984).  See also, 
Underwood, Part-Time Prosecutors and Conflicts of Interest, 81 Ky.L.J. 1, 54-55 
(1992-93).  

OPINION 

The questions come from a lawyer in private practice, who is also a member of the 
Executive Branch Ethics Commission. The requestor emphasizes that he is concerned with 
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“attorneys who are in private practice � (and who) represent various departments of state 
government and at the same time (would) take action against the Commonwealth of Kentucky.” In 
light of this emphasis, the Committee need not consider the conflicts of “full-time” state employees 
or of part-time prosecutors. Regarding the former see KBA E-200 (1979).  

The Committee’s answers are based on the assumption that the representation involves 
litigation. Compare Rule 1.7, Comment (10). As Comment (10) to Rule 1.7 notes, “(c)onflicts of 
interest in contexts other than litigation sometimes may be difficult to assess.” Clients may more 
readily consent to conflicts in a non-litigation setting, and categorical answers cannot be given for 
every situation that might present itself.  

The request contains an additional interrogatory, to-wit: “if the answer to any of the 
questions involves waiver of conflicts of interest, please address the nature and the extent of the 
consultation and consent. Of particular importance is who can give the consent… ?”  

The issue of who may consent will be reserved for latter discussion. Consultation and 
Consent are discussed in the “Terminology” section of the Rules, and in Comment (4) to Rule 
1.7. According to the definitions contained in the “Terminology,” “consultation…. denotes 
communication of information reasonably sufficient to permit the client to appreciate the 
significance of the matter in question.” Comment (4) contains the useful caveat that “when a 
disinterested lawyer would conclude that the client should not agree to the representation under 
the circumstances, the lawyer involved cannot properly ask for such agreement or provide 
representation on the basis of the client’s consent.”  

Turning to the specific questions, we note that in KBA E-281 (1984), ABA/BNA 
Law.Man.Prof.Con. 801:3909, decided under the Code, the Committee opined that a private 
lawyer representing a state agency on a personal service contract could not represent a private 
client against that same agency in a different, unrelated matter. This view is consistent with the 
Rules, and to this extent we see no reason to depart from E-281. See Rule 1.7(a) and Comments (2) 
and (7) (“Ordinarily, a lawyer may not act as advocate against a client the lawyer represents in 
some other matter, even if the other matter is wholly unrelated”). See also ABA Informal Op. 1495 
(1982) (answer same under Code and Rules). Accordingly the answer to Question 1 is “No”.  

The answer to Question 2 is “No” under Rule 1.10(a) (Imputed Disqualification: General 
Rule). If a lawyer is prohibited from representing a client against an agency because the lawyer is 
representing the agency in regard to another matter, then no other lawyer that is associated with 
him or her in a firm may represent the client against the agency. Opinion E-281 reached the same 
conclusion under DR 5-105(D).  

Regarding Questions 3 and 4, we note that E-281 went on to state, in essence, that a lawyer 
representing a state agency on a personal service contract may represent a private client against a 
different state agency with the consent of all parties after full disclosure. This view was predicated 
on the sensible view that that particular agency could be viewed as the client (and not the 
“Commonwealth” and through it every other state agency, although the lawyer’s fee might come 
from public funds).  
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Opinion E-281 referred to the consent of “all the parties.” However, it is clear from the 
reading of the opinion that the “parties” referred to by the Committee are the agency with which 
the lawyer has a personal service contract (the “client” agency), and the lawyer’s private client (the 
private client seeking representation against some “other” state agency). The Committee did not 
suggest for a moment that the lawyer should have any obligation to obtain the consent of the state 
agency that he or she wants to sue on behalf of the private client. There would be no reason to give 
that agency any power to select opposing counsel since it is a “non-client.” 

We are of the view that E-281 is, in this regard, consistent with the Rules. Specifically, 
this scenario fits nicely under Rule 1.7(b). We also agree with the observation in E-281 that the 
Chief Cabinet Officer is the logical “consenting authority,” and that his or her consent would 
best be memorialized in writing.  However, it is technically not our function to delineate lines of 
authority for state government, and we leave that to others.  

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


